Műemléki védés kezdeményezése

A kulturális örökségvédelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 29. § (1) bekezdése értelmében a műemléki védetté nyilvánítási eljárás építmény, történeti kert, történeti temetkezési hely, műemléki terület, valamint ezek maradványa vagy ezek rendeltetésszerűen összetartozó egysége vonatkozásában indítható, amennyiben ezek országos jelentőségű műemléki értéke feltételezhető.

A műemlékké vagy műemléki területté nyilvánítás hivatalból indul vagy az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságnál a kormányrendeletben meghatározott adattartalom megadásával kezdeményezhető a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet (továbbiakban: Övr.) 3. melléklet 1. és 2.6. pontok alapján.

A védésre javasolt műemléki érték tudományos illetve szakmai vizsgálatát, előkészítését a nyilvántartási hatóság folytatja le. A műemlékké nyilvánítás feltételeit az Övr. 16 § (1) bekezdése tartalmazza.

A miniszter az elkészült értékmeghatározó szakértői dokumentáció ismeretében hozza meg döntését.

A műemléki értékeket a miniszter rendeletben műemlékké/ műemléki területté nyilvánítja vagy megtagadja a védetté nyilvánítást.

A letölthető adatlaphoz csatolt tájékoztatóban további tudnivalók olvashatók.

A kezdeményezést elektronikusan az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságnak címezve a muemlek@ekm.gov.hu e-mail címre vagy postai úton az 1358 Budapest, Pf. 14. címre kell benyújtani.

FájlFájltípusMéretFeltöltve
TÁJÉKOZTATÓ ÉS LETÖLTHETŐ ADATLAPdocx29.91 KB2023.01.12.