E-tanúsítás

épületenergetikai tanúsítványok országos nyilvántartása

Az energetikai tanúsítvány célja, hogy informatív szerepe révén javítsa az épületállomány energiahatékonyságát és hozzájáruljon a CO2 kibocsátás csökkentéséhez; segítse a tulajdonosokat és a vevőket, bérlőket az ingatlan energetikai állapotának megismerésében, előmozdítsa az energetikai korszerűsítést és hozzájáruljon az energiaköltégek csökkentéséhez.


E-tanúsítás hírei

Elérhető az új e-tanúsítás!

2023.10.27.

A jogszabályi határidő előtt elérhető az új e-tanúsítás alkalmazás, vagy hivatalos nevén az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása. Hiteles tanúsítványt előállítani még nem lehetséges benne. Ugyanakkor a felülettel ismerkedni, keresni a tanúsítványok közt, és próbálgatni a tanúsítvány előnézet generálást már lehet!  

A rendszert az https://www.oeny.hu/oeny/e-tanusitas/  linken lehet elérni.

Elérhető az új e-tanúsítás teszt rendszere!

2023.10.04.

Az e-tanúsítás teszt felülete, a json és xml fájlok feltöltésének kipróbálására, az előnézet megtekintésére, tesztelésére létrehozott korlátozott funkcionalitású rendszer.

A teszt felületet a https://oeny-nuat.e-epites.hu/oeny/e-tanusitas/ linken lehet elérni. 

Amire Tanúsítóként készülni érdemes!

2023.09.29.

Az energetikai jogszabályok megváltozása új helyzetbe hozza Önöket, Tanúsítókat. A számítási módszertan jelentős változásai, a tanúsító szoftverek még nem elérhető verziói mellett a Lechneres e-tanúsítás alkalmazás is megváltozik.

A sok bizonytalanság közepette szeretnénk Önöket előre informálni, hogy az eddig megszokott működéssel szemben milyen változásokra számíthatnak az új e-tanúsítás alkalmazás kapcsán. 

Előregisztráció az új e-tanúsítás alkalmazáshoz

2023.09.26.

Az új e-tanúsítás alkalmazásba külön regisztrálni kell. A felhasználók átvétele nem fog megtörténni a régi alkalmazásból.
Megkönnyítheti munkáját, ha már most regisztrál! Az új e-tanúsítás alkalmazás a Lechner központi jogosultság kezelőjéhez csatlakozik, amit az https://www.oeny.hu/oeny/idm/ címen lehet elérni.

Fontos, hogy állítsa be magának a „Szakember” szerepkört és ezen belül az „energetikai tanúsító” szerepcsoportot is.
Alább adunk ehhez képernyőképekkel ellátott leírást is.

Megújul az e-tanúsítás alkalmazás

2023.07.18.

Megújul az e-tanúsítás alkalmazás. Jelentős változásokat hoz az energetikai számításokban, így az energetikai tanúsítványok terén is az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló ÉKM rendelet, amely 2023 május 25-én jelent meg. A novemberben hatályba lépő rendelet értelmében új módszertan lép életbe, amelynek alkalmazása érinti majd az hiteles energetikai tanúsítványok országos, elektronikus nyilvántartását is. A jogszabályváltozáshoz alkalmazkodva az e-tanúsítás alkalmazás is megújul.

Értesítés

2018.04.20.

Tisztelt Felhasználó!
Ezúton értesítjük, hogy 2018. 04. 21-én (szombaton) 9:00 és 11:00 között az E-építés rendszer karbantartását végezzük.
Ezen időszak alatt az E-építés felülete nem lesz elérhető.
Szíves türelmét és megértését köszönjük!

AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY KIÁLLÍTÁSA 2016-TÓL

2016.06.17.

2016 januárja nagy változásokat hozott az energetikai számítások terén. Változott az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet és az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet is. Többek között bevezetésre került a „közel nulla” követelményszint, és emellett változott az energetikai besorolás rendszere is.