Adásvétel / E-tanúsítás

A tanúsítványok lekérdezése, tanúsítvány pótlap igénylése regisztráció nélkül végezhető. A tanúsító szakemberek részére a tanúsítványok feltöltése ügyfélkapus regisztrációhoz kötött.

Regisztráció tanúsító szakemberek számára

Az E-tanúsítás alkalmazásban az energetikai tanúsítványok feltöltését és letöltését kizárólag tanúsító szakemberek végezhetik, mely tevékenység regisztrált és bejelentkezett felhasználók által végezhető. Ezért energetikai tanúsítóként az E-tanúsítás első használata alkalmával regisztrálnia kell magát a rendszerben, mint felhasználó. Ehhez rendelkeznie kell személyes Ügyfélkapuval.

 

A REGISZTRÁCIÓ FELTÉTELE: ÜGYFÉLKAPU

Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, mely a https://magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

Ügyfélkapus regisztrációt bármely természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációs eljárás bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten elindítható, ahol az azonosítási eljárás és regisztráció lebonyolítása érdekében személyesen kell megjelennie. Az ügyfélkapus regisztráció első alkalommal térítésmentesen végezhető el.

 

KINEK KELL REGISZTRÁLNIA AZ E-TANÚSÍTÁS ALKALMAZÁSBAN?

Az E-tanúsítás alkalmazás használata a tanúsító szakemberek számára kötelező, ezért kizárólag nekik kell regisztrálniuk az alkalmazásban.

A többi felhasználó az alkalmazás nyilvános felületeit felhasználói azonosítás nélkül tudja használni, azaz nekik nem kell az alkalmazásba regisztrálniuk.

Fontos! Az E-tanúsítás alkalmazás felhasználója csak természetes személy lehet. Azaz az E-tanúsítás alkalmazásban nincs lehetőség jogi személyek (pl. cégek, szervezetek) regisztrációjára. Ha tanúsítóként egy jogi személy képviseletében dolgozik, a „Tanúsító profil karbantartás” menüben tudja megadni az ide tartozó adatokat.

 

1. LÉPÉS: SZEMÉLYES ADATOK MEGADÁSA

Az E-tanúsítás alkalmazásba történő első belépéskor sikeres Ügyfélkapus azonosítást követően a „Tanúsító profil karbantartása” menün belül egy online űrlapon meg kell adnia a személyes és elérhetőségi adatait (név, cím, telefonszám, e-mail cím), illetve a tanúsítói tevékenységre vonatkozó, kamarai névjegyzékben rögzített jogosultsági számát. Lehetőség van több jogosultságot rögzíteni.

 

2. LÉPÉS: CÉGES ADATOK MEGADÁSA

Szintén a „Tanúsító profil karbantartása” menün belül tudja megadni annak a jogi személynek (cég vagy szervezet) adatait, amely képviseletében dolgozik. Itt lehetőség van a szervezeti logó feltöltésére is képfájl formájában (max. 1 MB, jpeg vagy png formátum).

 

3. LÉPÉS: REGISZTRÁCIÓ LEZÁRÁSA

A regisztráció utolsó lépéseként az űrlap alján a „Mentés” gombra kattintva tudja elmenteni a rögzített adatokat és lezárni a regisztrációt.

A tanúsító profilban feltüntetett adatok megjelennek majd a hiteles energetikai tanúsítvány összesítő lapján.

Sikeres regisztrációt követően aktívvá válik a „Tanúsítványok rögzítése” menüpont is, és elérhetővé válnak az alkalmazás regisztrációhoz kötött szolgáltatásai is.

 

TANÚSÍTÓ PROFIL MÓDOSÍTÁSA

A „Tanúsítói profil”-ban rögzített és elmentett adatok utólagos módosítására is lehetőség van. Ehhez Ügyfélkapus belépést követően a „Tanúsító profil karbantartás” menüre kell kattintania. Majd az adatmódosítás elvégzése után az űrlap alján a „Mentés” gombra kattintva tudja elmenteni a módosításokat.

Ez alól kivételt képez a tanúsító szakember neve, mely adatot az e-tanúsítás alkalmazás az Ügyfélkaputól veszi át.   Ezért ennek az adatnak a módosításához az Ügyfélkapu regisztrációs adatainak módosítása szükséges, mely bármely okmányirodában elvégezhető.