E-közmű alkalmazás (Közművezeték-üzemeltetői felület)

Az e-közmű alkalmazás közművezeték-üzemeltetők számára kialakított felületének használata azonosításhoz és OÉNY regisztrációhoz kötött.
A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) biztosítja, hogy a közmű-kapcsolattartó igazolja személyazonosságát.

Közmű Hírek

MEGÚJULT AZ E-KÖZMŰ RENDSZER KÖZMŰVEZETÉK-ÜZEMELTETŐKNEK SZÓLÓ MODULJA

2024.04.22.

2024.04.22-én megújult az e-közmű rendszer közművezeték-üzemeltetők számára kialakított modulja.

A rendszer háttérműködésében bekövetkezett változásokon és dizájn módosulásokon túl új funkciókkal bővült az alkalmazás, amelyek mindegyike megtalálható a szintén megújult felhasználói kézikönyvben.

MEGJELENT AZ ÚJ E-KÖZMŰ ÁSZF

2023.06.26.

2023. június 26-án megjelent az e-közmű rendszer új Általános Szerződési Feltételek dokumentuma, amely a közzétételt követően 15 nappal, vagyis 2023. július 11-én lép hatályba. Az e-közműt üzemeltető szervezet által kidolgozott és az építésügyi szabályozásért és építéshatósági ügyekért felelős miniszter által jóváhagyott ÁSZF legfontosabb változásait az alábbiakban foglaljuk össze.

Új megjelenést kapott az e-közmű rendszer

2021.04.06.

Az egységes elektronikus közműnyilvántartás, vagyis az e-közmű rendszer megjelenése 2021.04.06-tól teljesen megújult. 

Azt követően, hogy az e-közműben megtalálható közműtérkép és annak funkciói 2020 októberében teljes átalakuláson mentek át, most az alkalmazás többi része is új arculatot kapott. A változásnak köszönhetően az e-közmű rendszer igazodik az Országos Építésügyi Nyilvántartás új arculatához.

A változás a rendszer meglévő funkcióinak működését nem befolyásolja, a jövőben is minden funkció a már megszokott helyén, változatlan működés mellett használható.

A hiánypótlási folyamat változásai az e-közmű rendszerben

2020.08.05.

2020. augusztus 5-től megváltozik a hiánypótlási folyamat az e-közmű rendszerben. A változás kizárólag a rendszer felületi- és háttérműködését érinti, a hiánypótlási folyamat továbbra is az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben rögzített, változatlan szabályok, határidők szerint zajlik. A változások a kapcsolódó PDF állományokban is megjelennek.

Interaktív statisztikai felületen az e-közmű adatai

2019.06.28.

Interaktív felületen böngészhetők az e-közmű adatbázisára épülő kimutatások június 30-tól. Már két éve, hogy elektronikus csatornán zajlik a közműegyeztetés. Ennyi idő alatt hatalmas mennyiségű információ halmozódott fel az elektronizált egyeztetési folyamat kapcsán, mely a felhasználók számára most interaktív felületen válik elérhetővé.

Automatikus feladatkiosztás az e-közműben

2018.11.06.

Közművezeték-üzemeltetői visszajelzések alapján, új, fontos funkcióval bővült az e-közmű rendszer közművek számára kialakított modulja. Az új fejlesztés célja, hogy a közművezeték-üzemeltetők automatizáltan tudják megoldani a kérelmek felhasználóhoz való hozzárendelését, ezzel pedig gyorsuljon az ügyintézés folyamata. Tehát a fejlesztésnek köszönhetően a beérkező kérelmek adminisztrátori jogosultságokkal rendelkező felhasználó beavatkozása nélkül, közvetlenül a kérelmezők által érintett területként megadott településnek megfelelő felhasználóhoz kerülhetnek.

Automatizált hibajelzések az e-közműben

2018.09.25.

Az e-közmű rendszerben a közművezeték-üzemeltetők által nyújtott térképi adatszolgáltatások minőségének eddigieknél hatékonyabb javítása érdekében új funkciók kerültek kifejlesztésre és bevezetésre.

A közművezeték-üzemeltetők az általuk publikált térképi adatszolgáltatásokkal kapcsolatban számos olyan információhoz juthatnak hozzá néhány kattintással, ami segítheti őket az esetlegesen előforduló hibák mielőbbi javításában, azok ismételt előfordulásának megelőzésében.

Határidő-kijelzés a közművek számára

2018.07.27.

2018.07.27-től új funkcióval bővült az e-közmű rendszer közművezeték-üzemeltetők számára kialakított felülete.

A közművek igényeinek megfelelően a közműegyeztetési ügytár felületén jól látható helyen megjelenítésre került az aktuális ügyintézési határidő. Ennek köszönhetően az adott kérelemmel foglalkozó ügyintéző minden esetben láthatja a kérelemhez kapcsolódó aktuális feladat (érintettség megadás, nyilatkozatadás) határidejét, amelyet figyelembe vehet a feladatainak végzése során.

2018.07.15-tel újabb módosítások léptek hatályba az e-közmű rendeletben

2018.07.16.

2018. július 10 után tovább folytatódik az e-közmű rendelet módosítási folyamata, hiszen 2018. július 15-én az e-közmű rendszer működését is jelentősen érintő változások léptek hatályba.

Az egyik legfontosabb változás, hogy megtörtént a nyilatkozattételi határidők jogharmonizációja, vagyis a korábbi gyakorlattól eltérően a kérelmezőnek lehetősége lesz az e-közmű rendeletben leírt határidőktől eltérő nyilatkozattételi határidőket megfogalmazó jogszabályok figyelembe vételével közműnyilatkozatot igényelnie.  

Hatályba léptek az e-közmű rendelet módosításának első pontjai és megjelent az új e-közmű ÁSZF

2018.07.10.

2018. július 10-ével hatályba lépett a 324/2013 (VIII. 29) Korm. rendeletet (továbbiakban: e-közmű rendelet) is módosító 117/2018. (VII. 2.) Korm. rendelet több pontja, továbbá a változásokkal összhangban megjelent az új e-közmű Általános Szerződési Feltételek is.

Oldalak