E-közmű alkalmazás (Közművezeték-üzemeltetői felület)

Az e-közmű alkalmazás használata ügyfélkapus regisztrációhoz kötött.
Az Ügyfélkapus belépés biztosítja, hogy a regisztráló közmű-kapcsolattartó igazolja személyazonosságát.

Automatizált hibajelzések az e-közműben

Az e-közmű rendszerben a közművezeték-üzemeltetők által nyújtott térképi adatszolgáltatások minőségének eddigieknél hatékonyabb javítása érdekében új funkciók kerültek kifejlesztésre és bevezetésre.

A közművezeték-üzemeltetők az általuk publikált térképi adatszolgáltatásokkal kapcsolatban számos olyan információhoz juthatnak hozzá néhány kattintással, ami segítheti őket az esetlegesen előforduló hibák mielőbbi javításában, azok ismételt előfordulásának megelőzésében.

A funkciók alapja egy automatizált hibajelző rendszer, amely az e-közmű által automatikusan érzékelt és rögzített, továbbá a szolgáltatásokat ellenőrző kollégák által manuálisan rögzített hibákat, problémákat tudja több módon is eljuttatni a közművezeték-üzemeltetőkhöz.

Amennyiben egy adott közművezeték-üzemeltető WMS vagy WFS szolgáltatásával kapcsolatban az e-közmű rendszerben való felhasználhatóság szempontjából kritikus hiba jelentkezik, úgy a közmű adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználója belső értesítést kap. Ha a felhasználónál az e-mail értesítés funkció bekapcsolt állapotban van, úgy ezekről a hibákról e-mail formájában is értesülni fog.

Az automatikus értesítések naponta egy alkalommal kerülnek kiküldésre, amennyiben tartalmaznak releváns információt. Azok a felhasználók, akik több közművezeték-üzemeltető esetén is ellátnak téradat-szolgáltatással kapcsolatos feladatot, egyszerre egy értesítést kapnak, amelyben minden általuk kezelt közműhöz tartozó információ szerepelni fog, jól elkülönített, strukturált formában.

A közművek rendelkezésére áll továbbá egy részletes lekérdezési lehetőség is, amely az automatikus értesítéseknél bővebb információkat tartalmaz. Olyan szolgáltatási, adatrögzítési hibák is megtalálhatóak benne, amelyeket – bár az e-közmű rendszerben való felhasználhatóság szempontjából nem minősülnek kritikus hibának – a publikált téradat szolgáltatások e-közmű rendelet és e-közmű ÁSZF által támasztott követelményeinek való maradéktalan megfelelése érdekében szükséges elhárítani.

A lekérdezés segítségével a felhasználók harminc napra visszamenőleg juthatnak információhoz az e-közmű rendszer közművek számára kialakított felületén, melyet az Adatszolgáltatás menüpont Téradatok pontjában érhetnek el.

Jelenleg közel 80 db előre programozott, illetve rögzíthető hibatípust különböztetünk meg a rendszerben, amelyek általános téradat-publikációs hibákat és a rendszer indulása óta tapasztalt működésbeli hibákat tartalmazzák.

A hibatípusok a konkrét hiba beazonosításának, elhárításának segítése céljából úgy kerültek meghatározásra, hogy a téradat-szolgáltatás beállításait kezelő felhasználók számára érthető magyarázattal jelenjenek meg mind az automatikus értesítésekben, mind a hibariportokban.

A bevezetett funkciók a jövőben a felügyeleti hatóságok számára is információval szolgálhatnak.