Megújul az e-tanúsítás alkalmazás

Megújul az e-tanúsítás alkalmazás. Jelentős változásokat hoz az energetikai számításokban, így az energetikai tanúsítványok terén is az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló ÉKM rendelet, amely 2023 május 25-én jelent meg. A novemberben hatályba lépő rendelet értelmében új módszertan lép életbe, amelynek alkalmazása érinti majd az hiteles energetikai tanúsítványok országos, elektronikus nyilvántartását is. A jogszabályváltozáshoz alkalmazkodva az e-tanúsítás alkalmazás is megújul.

Jogszabályváltozáshoz alkalmazkodva megújul az e-tanúsítás alkalmazás. Új módszertant vezet be az energetikai számításokba a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet, mely az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szól. A november elsején hatálba lépő rendelet jelentős változásokat hoz az energetikai számítások és így az energetikai tanusítványok terén is. A jelenleg is érvényben lévő 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet jelentősen átalakul, valamint a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet helyébe pedig teljesen új miniszteri rendelet lép majd.

A változások hatására megújul a 2013 óta elérhető hiteles energetikai tanúsítványok országos, elektronikus nyilvántartása, azaz az e-tanúsítás alkalmazás is.  A Lechner Tudásközpont feladata, hogy az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként az épület energetikai tanúsítványokat előállítsa és tárolja, így a megváltozott igényeknek megfelelően ezt a feladatot egy új, belső fejlesztésű alkalmazás fogja ellátni, amelyfel váltja majd az e-tanúsítás alkalmazás jelenleg is üzemelő formáját.

A tervek szerint a régi alkalmazás továbbra is elérhető marad a megszokott felületen, ám a jogszabályban megjelölt határidő után már nem lesz mód új tanúsítvány és új regisztráció elkészítésére. A tanúsítók a jogszabályban megjelölt határidőig elkészített tanúsítványaikat a régi alkalmazásban továbbra is el tudják érni. Az új alkalmazásban külön regisztráció után lesz elérhető az új tanúsítványok létrehozása funkció és az új tanúsítványok is itt érhetőek majd el.