Amire Tanúsítóként készülni érdemes!

Az energetikai jogszabályok megváltozása új helyzetbe hozza Önöket, Tanúsítókat. A számítási módszertan jelentős változásai, a tanúsító szoftverek még nem elérhető verziói mellett a Lechneres e-tanúsítás alkalmazás is megváltozik.

A sok bizonytalanság közepette szeretnénk Önöket előre informálni, hogy az eddig megszokott működéssel szemben milyen változásokra számíthatnak az új e-tanúsítás alkalmazás kapcsán. 

Ezen a linken is olvashat tovább:

https://docs.google.com/document/d/1i_D3sUx---kq41PPAeuFxZeSZt9OYwFRJ-gcEQFvhMk/edit?usp=sharing

Teszt felület - hamarosan

Az új alkalmazás teszt felülete hamarosan nyilvánosan elérhető lesz! Az https://www.e-epites.hu/e-tanusitas oldalon fogunk hírt adni ennek megnyitásáról.

Várható nehézségek

Ahhoz, hogy az új alkalmazás a megadott november 1-ei dátummal el tudjon indulni, súlyos kompromisszumokat kellett hozni a fejlesztés során. Ezeket igyekszünk minél hamarabb orvosolni, ezzel együtt az első néhány hónap során a Tanúsítókat szeretnénk felkészíteni, az alábbi nehézségekre.

Képek mérete

A mobilokkal készített fényképeket jelentősen át kell majd méreteznie a Tanúsítónak ahhoz, hogy ne ütközzön a maximális feltölthető méret korlátba az e-tanúsításnál! Az induláskor a 12 db fotó együttes mérete maximum 4 MB lehet!

Hibaüzenet feltöltéskor

Az új e-tanúsításba feltöltött fájl ellenőrzésekor kapott hibákkal -jellemzően- a Tanúsító nem fog tudni érdemben semmit sem kezdeni. Ezek a hibaüzenetek a tanúsító szoftver fejlesztőinek szólnak. Ezekben az esetekben tehát kérjük, a tanúsítói szoftver gyártója felé jelezzék a hibát

Ezek a hibaüzenetek a kezdeti időszakban sok bosszúságot fognak okozni. Remélhetőleg a tanúsítói szoftverek fejlődésével idővel, jelentősen mérséklődnek.

Tanúsítvány előállításának ideje

A kapott fájlból a tanúsítvány előnézet pdf és a hiteles tanúsítvány pdf előállítása több percet fog igénybe venni. Arra számítunk, hogy ez a körülmény lesz középtávon a legfájdalmasabb a Tanúsítók számára, ezért igyekszünk ezt kiemelten kezelni, és minél hamarabb megoldást találni.

Jogosultság – regisztráció

Regisztráljon már most, hogy ne az induláskor gyűljön meg ezzel a baja! Olvassa el az előregisztrációról <link ide: https://www.e-epites.hu/hirek/eloregisztracio-az-uj-e-tanusitas-alkalmazashoz > szóló cikkünket!

A Lechner központi jogosultság kezelő alkalmazásában (IDM) nem triviális, hogy milyen beállításokat kell Tanúsítóként elvégezni ahhoz, hogy az új e-tanúsítás alkalmazásban eljussunk a fájlfeltöltés lehetőségéhez.

Tanúsítvány közérthetősége

A tanúsítványok megítélése a mai napig vegyes. Elsősorban a Tanúsítók szembesülnek az ügyfelek ellenállásával. Az új tanúsítvány jóval bonyolultabb, részletesebb, bővebb a korábbinál.

A tanúsítványon számos üres adatmező meg fog jelenni. A későbbiek során szeretnénk valamelyest rövidíteni a tanúsítványon, azonban a dinamikusan változó tartalom leképezéséhez több fejlesztési időre lesz szükségünk. Emellett igaz az is, hogy a jogszabályi keretek miatt érdemben rövidíteni nem fogunk, később is rengeteg üres cella lesz egy átlagos tanúsítványon.

Hitelesítés

A tanúsítványon az első időszakban biztos nem lesz digitális pecsét. A tanúsítvány a nyilvántartásba vétellel válik hitelessé.

Továbbfejlesztés

Az új alkalmazás fejlesztése nem áll le november 1-én! Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a szolgáltatásunk egyre jobb és egyre szélesebb legyen.

Tehát mind az elérhető funkcionalitás bővülni fog, mind pedig a az ún. nem funkcionális elvárások terén (pl. gyorsaság) is igyekszünk javítani.

Új tanúsítvány létrehozásának folyamata

Az új alkalmazásban már csak fájl feltöltéssel lehet új hiteles tanúsítványt készíteni! Megszűnik a manuális adatbevitel lehetősége.

A Tanúsítóknak tehát csak egyetlen fájlt kell feltöltenie, majd kivárni a pdf elkészültét. Ezzel a folyamat befejeződött.