E-közmű alkalmazás (Közművezeték-üzemeltetői felület)

Az e-közmű alkalmazás használata ügyfélkapus regisztrációhoz kötött.
Az Ügyfélkapus belépés biztosítja, hogy a regisztráló közmű-kapcsolattartó igazolja személyazonosságát.

Változások a nyilatkozattételi folyamatban

Az e-közmű rendszer legutóbbi verziófrissítése során az alábbi, nyilatkozattételi folyamatot érintő változások történtek:

 

  • A közművezeték-üzemeltetők az érintettségre vonatkozó válaszukat indokolhatják, ahhoz megjegyzéseket fűzhetnek.
  • A közművezeték-üzemeltetők által kiadott nyilatkozatok kategorizálhatóságának, átláthatóságának érdekében a korábbi egyetlen nyilatkozattételi típus („nyilatkozat”) helyett az alábbi nyilatkozattípusok kerültek bevezetésre:
    • „nyilatkozat a hozzájárulás feltétel nélküli megadásáról”: Ebben az esetben a közművezeték-üzemeltető a benyújtott kérelem kapcsán pozitív érintettség választ adott, viszont nyilatkozatában feltételeket, előírásokat nem kíván tenni a kérelmező számára a kérelemben megadott információk alapján.
    • „nyilatkozat a hozzájárulás feltételekkel való megadásáról”: Ebben az esetben a közművezeték-üzemeltető a benyújtott kérelem kapcsán pozitív érintettség választ adott, emellett pedig nyilatkozatában feltételeket, előírásokat kíván tenni a kérelmező számára a kérelemben megadott információk alapján. Az építmények építését, létesítését engedélyező hatóságok a közművezeték-üzemeltetők által itt megadott információk alapján állítják ki a határozataikat.
    • „nyilatkozat a hozzájárulás megtagadásáról”: Ebben az esetben a közművezeték-üzemeltető a benyújtott kérelem kapcsán pozitív érintettség választ adott, azonban a kérelemben megadott információk alapján nem járul hozzá a közművezeték környezetében végzendő munkák megvalósításához. A megtagadás műszaki és/vagy jogszabályi indoklását minden esetben kötelező megadni.
  • A jövőben a közművezeték-üzemeltetőnek szükséges megadnia, hogy az e-közmű rendelet által előírtak szerint az e-közmű rendszer felé kötelezően nyújtandó térképi adatszolgáltatáson túl biztosított-e közműhálózati elemekre vonatkozó szakági információkat a kérelem kapcsán.

 

A fenti változások a korábbi, érintettségre vonatkozó válaszokat, illetve már megtett nyilatkozatok tartalmát nem befolyásolják. Azon ügyek esetében, ahol a közművezeték-üzemeltető végső nyilatkozattétele még hátra van, az új funkciók használatával lesz lehetősége megadni a nyilatkozatát.