Ingatlan érintettség

Magánszemélyek, vállalkozások jogosultak különböző ügyekben, - pld. ingatlan adás-vétel, épülettervezés, építési engedély - a közhiteles régészeti nyilvántartást vezető hatósághoz fordulni az ingatlan régészeti érintettségének megismerése céljából. A kulturális örökség védelme érdekében a nyilvántartást vezető szerv a nyilvántartás egyes adataihoz való hozzáférést a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV.9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 10. § (4) bekezdése alapján korlátozza.

A kérelem benyújtásakor igazolni kell az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését vagy a Kötv. 72. § (5) bekezdése szerinti díjmentességet. A régészeti lelőhely nyilvántartásának és védetté nyilvánításának szabályairól szóló 13/2015. (III.11.) MvM rendelet 6. § (3)-(4) bekezdésében a díj mértéke legfeljebb öt adattétel esetén kérelemként 2200 Ft. Ötnél több adat esetén a díjtételenként 220 forinttal növekszik.

Ha az adatszolgáltatás valamely településrendezési eszköz (helyi építési szabályzat, szabályozási (keret) terv, településrendezési terv) elkészítéséhez szükséges, úgy a díjtétel egységesen 5000 Ft. A díjat az Építési és Közlekedési Minisztérium 10032000-00003582-06010016 számú kincstári előirányzat-felhasználási keretszámlájára készpénz-átutalási megbízással vagy átutalási megbízással kell befizetni. A díj megfizetésének igazolását a kérelem benyújtásakor igazolni, illetve mellékelni kell, vagy illetékmentesség esetén arról nyilatkozni szükséges.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy amennyiben a lekérdezett ingatlan régészeti lelőhelyen található, nem jelenti azt, hogy építkezni nem lehet. Az ilyen ingatlanokon az építkezés megkezdése előtt a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell fordulni a további teendők miatt.

FájlFájltípusMéretFeltöltve
IGÉNYŐLAP NYILVÁNTARTÁSBAN SZEREPLŐ ADAT SZOLGÁLTATATÁSHOZpdf149.68 KB2022.08.19.