ELÉRHETŐ TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI EGYSÉGES ADATSZOLGÁLTATÁSI SÉMA ÉS FORMÁTUM

Elkészült az egységes adatszolgáltatási szerkezetet előíró „Terület- és településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum”, mely elsősorban az újonnan létrejövő Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer (4TR) digitális térképi adattartalmának biztosítása érdekében jött létre. 2018.06.30-án publikált dokumentum 2017 decemberében közzétett anyagra érkezett felhasználói észrevételek alapján került frissítésre.

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projektje részeként a térségi tervezés támogatása érdekében széles körű online fejlesztést (4TR) indított, amiről részletesen a http://lechnerkozpont.hu/cikk/innovativ-fejlesztes-elott-a-tersegi-tervezes cikkben olvashat.

A 4TR többek között a terület- és településrendezési tervek térképi állományainak előállításához is segítséget nyújt a megyei és települési önkormányzatok, valamint a terület- és településrendezők részére a tervezéshez szükséges - szakági, hatályos települési, megyei és országos tervi, valamint alaptérképi - adatok térinformatikai formátumban való biztosításával, valamint az elkészült tervek nyilvános online megjelenítésével.

A települések szerkezeti és szabályozási terveiben, illetve a területrendezési tervekben megjelenítendő téradat-rétegeket a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 6. melléklete, illetve a területfejlesztési koncepció, a területfejlesztési program és a területrendezési terv
tartalmi követelményeiről, valamint illeszkedésük, kidolgozásuk, egyeztetésük, elfogadásuk
és közzétételük részletes szabályairól
szóló 218/2009. (X. 6.) Korm. rendelet 8. melléklete rögzíti. Ahhoz, hogy ezek a téradatok az adatszolgáltatók, a tervezők számára egységesen kezelhetők, és a megjelenítő rendszerbe integrálhatók, megjeleníthetőek, feldolgozhatóak, monitorozhatóak legyenek, szükséges a területrendezési tervek és a települések szerkezeti és szabályozási tervei vektoros állományainak névkonvencióit és attribútumtartalmát összehangolni.

A Lechner Tudásközpont kidolgozta az egységes adatszerkezetre – a fenti jogszabályban előírt téradat-rétegekhez tartozó névkonvencióra és attribútumtartalomra - vonatkozó javaslatát, a „Terület- és településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátumot”.

A javaslat kidolgozásakor az LTK a tervezési gyakorlatában már bevált téradat-struktúrát alkalmazta, továbbá igyekezett más tervezőktől korábban kapott információkat is beépíteni. Az eredménytermék többlet funkciójaként a jobb felhasználhatóság érdekében a dokumentumok elérésén túl az LTK igény esetén letölthető formában is biztosítani fogja a jövőben a stílusfájlokat.

Fájl Fájltípus Méret Feltöltve
Településrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum (2018.06.30.) pdf 2.82 MB 2018.06.30.
Területrendezési egységes adatszolgáltatási séma és formátum (2018.06.30.) pdf 976.36 KB 2018.06.30.