Elérhető az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma és formátum

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projektje részeként az építésügyi folyamatok elektronizálása és egyszerűsítése érdekében széles körű online fejlesztést indított. A fejlesztések egyik alapvető eleme a BIM (épületinformációs modellezés) módszertanok integrációja az építésügyi eljárásokba, amely számos részfeladatot jelent.

A projekt keretében az európai és magyar BIM szabványokkal összhangban lévő, azokat érdemben kiegészítő BIM irányelvek kidolgozása is történik, melyhez informatikai fejlesztések társulnak annak érdekében, hogy rendszereink képesek legyenek a BIM modellből származó adatok fogadására és részben automatikus feldolgozására. Az egységesített folyamatok szükségszerűvé teszik az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma és formátum bevezetését is, melynek aktuális változatát tesszük most közzé.

A jogszabályi környezet változása, a BIM eljárások, szabványok és a tervezőszoftverek folyamatos, de eltérő fejlődése következtében az alábbiakban ismertetett paraméterkészletek a rendszereink éles indulásáig még változhatnak.

FájlFájltípusMéretFeltöltve
egyseges_3d_epitesugyi_adatszolgaltatasi_sema_es_formatum.pdfpdf343.32 KB2017.12.20.