Megújul az ÉTDR

Elindult az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer, ismertebb nevén az ÉTDR új felületének tesztverziója. A portál 2017. április 6-án 10:00-kor jelentkezett a mai elvárásoknak megfelelő új és könnyen kezelhető felülettel –jelentette be Füleky Zsolt a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának vezetője csütörtökön, a Construmán.

- A megújulás célja az építészek, építtetők, ügyfelek, illetve építési beruházást folytatók dolgának megkönnyítése. Az új verzió élesítése után kevesebb időbe telik majd az ügyintézés, nem kell felhasználói kézikönyvet olvasni, mert a kérvény benyújtás folyamatát felugró segítségablakok, statikus segítőszövegek és az elektronikus kérdőívekből már ismert alsó állapotjelző sáv segíti. –fejtette ki a helyettes államtitkár. Így egy helyen, egy rendszeren belül megtalálható lesz minden, ami a kérelem benyújtásához szükséges, egyszerű, minőségi vizuális keretbe foglalva. –foglalta össze Füleky Zsolt.

Több más újítás mellett a jelenleg használatos, a dokumentumok besorolására szolgáló jelleg/típus/munkarész beállítást felváltja az egyes dokumentumok címkézése, így a nagy mennyiségű, akár 2-300 dokumentum változásait sokkal könnyebb lesz követni, könnyebben szűrhetők az éppen szükséges iratok.

A bétaverzióban induló rendszer eleinte párhuzamosan fut az éles rendszerrel, hogy a felhasználóknak módjuk legyen kipróbálni az új felületet. A tesztverzió eléréséről és a visszajelzés lehetőségeiről az ÉTDR belépési felületén is található tájékoztatás.  Az újonnan beépített funkciók, valamint az egyszerűbben használható felület kialakítása a rendszer használóinak visszajelzései alapján indult el, így a felhasználók véleménye a bétaperiódusban is sokat számít.

A 2013 óta működő ÉTDR az építésügyi hatósági engedélyezési eljárások felülete. Építési, bontási, használatba vételi, vagy egyéb építésügyi engedélyre bárkinek szüksége lehet, így célszerű az engedélyezési eljárások elektronikus rendszerét is a felhasználók igényeihez igazítani. Az új felület kialakítása éppen ezért a felhasználóktól érkező visszajelzések alapján indult el.