Lakossági és építésügyi hatósági tájékoztató az építésügyi hatósági eljárásokban szükséges eljárási illeték megfizetésének módjáról

A kérelem benyújtásának módja, illetve az eljárás kezdeményezésének helye határozza meg a megfizetés technikai lehetőségeit. Így a törvény különbséget tesz a papír alapú kérelem benyújtása és az elektronikus eljárás, valamint az önkormányzati jegyzőnél, a járási hivatalnál vagy a kormányhivatalnál kezdeményezett eljárások között.
 
Az építésügyi hatósági eljárásokban lehetőség van elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren keresztül történő fizetésre is, mely az Építésügyi Fizetési Portál (https://efp.e-epites.hu) használatával kezdeményezhető.
 
Az eljárási illeték jogszabályi előírásainak megfelelő módon történő megfizetése érdekében, az átláthatóság és egyszerűség jegyében készített táblázattal, összegzéssel kívánjuk elősegíteni.  
 
Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy építésügyi hatósági jogkört gyakorló jegyzők önkormányzatainál eltérő az illetékbeszedési számlaszám. (Ezeket a számlaszámokat közérdekből nyilvános adatként kötelesek az önkormányzatok közzétenni.) Ezért a befizetés vagy átutalás előtt minden esetben ellenőrizni szükséges a számlaszámot.
 
 
Budapest, 2016. január 12.
 
Miniszterelnökség,
Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság,
Építésjogi és Hatósági Főosztály
FájlFájltípusMéretFeltöltve
eljarasi_illetekek.pdfpdf153.96 KB2016.01.18.