Interaktív statisztikai felületen az e-közmű adatai

A 2017 nyarán megújult Egységes Elektronikus Közműnyilvántartás, vagyis az e-közmű, egyik fő célja a közműegyeztetési folyamat elektronizálása volt, melynek sikeres megvalósítása azt eredményezte, hogy a rendszerben jelentős mennyiségű adat halmozódott fel az egyeztetési folyamathoz kapcsolódóan.

Korábban nem létezett megfelelő felület arra, hogy ezt a jelenleg közel kétszázezer kérelemhez, nagyságrendileg hétszáz közművezeték-üzemeltetőhöz, közműhálózathoz társuló információhalmazt az e-közmű valamilyen módon láthatóvá tegye a felhasználók számára. Június 30-tól azonban a közműegyeztetésekkel kapcsolatos származtatott, esetenként aggregált adatokat, információkat bárki megtekintheti bármely településre vonatkozóan, így egyfajta betekintést nyerve a rendszer életébe.

Mindez annak köszönhető, hogy 2019 június végére, ezekre az e-közmű adatbázisában rendelkezésre álló adatokra építve elkészült egy nyilvános, interaktív statisztikai felület. Ez a felület megteremti annak lehetőségét, hogy előre meghatározott struktúrában, könnyen értelmezhető, interaktív formában kapjanak tájékoztatást az érdeklődők az e-közműben lévő adatokról. Ennek köszönhetően például a felhasználók megtekinthetik a különböző elvek alapján készített kartogramokat, amelyeken településszinten végezhetnek kereséseket, illetve a térképen egy kattintással lekérdezhetik az adott településre vonatkozó információkat.

A felületen megtalálható, a jövőben folyamatosan növekvő számban megjelenő kimutatások alapját a közvetlenül az e-közműből származó, napi szinten aktualizált adatok jelentik. Itt jelenleg a közművezeték-üzemeltetők számosságával, a folyamatban lévő és lezárt kérelmekkel, illetve hatósági ügyintézés alatt álló ügyekkel kapcsolatban lehet tematikus térképeket megtekinteni.

Az interaktív felület a jövőben az e-építés portál e-közmű aloldalának menüjéből, illetve a http://e-kozmuinteraktiv.e-epites.hu webcímen lesz elérhető.