Schönvisner-díj

A Schönvisner István-díj a régészeti örökség védelme érdekében kimagasló, a feltáró és tudományos munkásságon túlmutató, széleskörű régészeti szakmai tevékenység elismeréseként adományozható.

A Régészeti örökségért – Schönvisner István-díj adományozására vonatkozó javaslatokat szakmai bíráló bizottság fogadja be, véleményezi és rangsorolja. A bíráló bizottság tagjai az építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, mint a bíráló bizottság elnöke; az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, mint a bizottság társelnöke; valamint az elnök által felkért legalább három, legfeljebb öt régész.

A díj átadására minden évben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kerül sor. A díjazott emlékérmet, az adományozást igazoló oklevelet kap. Évente legfeljebb 2 fő számára adható. A díjhoz egymillió forint összegű pénzjutalom jár.

A díj adományozására vonatkozó javaslatok benyújtásának (elektronikus feltöltésének) határideje a március 15-i átadási határidőt figyelembe véve általában a tárgyév januárjának közepe. A pontos határidő az aktuális kiírásban szerepel, amelyről a csatolt linken tájékozódhat.