E-közmű alkalmazás (Közművezeték-üzemeltetői felület)

Az e-közmű alkalmazás használata ügyfélkapus regisztrációhoz kötött.
Az Ügyfélkapus belépés biztosítja, hogy a regisztráló közmű-kapcsolattartó igazolja személyazonosságát.

Megkezdődik a közművezeték-üzemeltetői regisztráció a megújult e-közmű rendszerben

Az egyes kormányrendeleteknek az egységes elektronikus közműegyeztetés megvalósításához szükséges módosításáról szóló 369/2016. (XI. 29.) kormányrendelet által módosított, az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) kormányrendeletben (továbbiakban: e-közmű rendelet) foglaltakkal összhangban 2017. április 1-jén megkezdődik a megújult e-közmű rendszerbe történő regisztráció, illetve a korábbi e-közmű rendszerbe történt regisztrációk megújítása.

Az e-közmű rendeletben előírtak szerint azok a közművezeték-üzemeltetők, akik a korábbi e-közmű rendszerben már rendelkeztek jóváhagyott regisztrációval, a megújult alkalmazásban 2017. április 1-től kötelezettek a regisztrációjuk megújítására. Azok a közművezeték-üzemeltetők, akik eddig még nem regisztráltak a rendszerbe, ugyanezen időponttól kötelesek elvégezni a regisztrációt. A megújításra és az új regisztrációk végrehajtására az érintett szervezeteknek az e-közmű rendelet értelmében 2017. június 1-ig van idejük, ezt követően az e-közmű kapcsán szankcionálási jogkörrel felruházott felügyeleti hatóságok (a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) a kötelezettségeiket elmulasztókkal szemben bírságot szabhatnak ki.

A regisztráció során a közművezeték-üzemeltetőknek az alábbi adatokat szükséges megadniuk a rendszerben: A cég alapadatait, az általa üzemeltetett közműhálózat által lefedett települések listáját, az ezekre a településekre kiterjedően működő ügyfélszolgálatait, a közműegyeztetésben feladatkörrel rendelkező munkatársa elérhetőségi adatait, az általa üzemeltetett közműhálózat tulajdonosait, szolgáltatói engedélyeseit és azok elérhetőségeit.

A Lechner Tudásközpont által üzemeltetett, megújult webes alkalmazás 2017. április 1-től a https://www.e-epites.hu/kozmuvek oldalról érhető el a közművezeték-üzemeltetők számára. Az e-közmű rendszert a korábbiakhoz hasonlóan ügyfélkapus hozzáférésen keresztül érhetik el a felhasználók.

A regisztrációs folyamatot és a rendszer funkcióinak használatát beépített súgó, illetve Felhasználói Kézikönyv segíti, de az e-közmű rendszerrel kapcsolatos kérdések megválaszolására fenntartott ekozmuhelpdesk@e-epites.hu e-mail címen is kérhetnek segítséget azok, akik nehézségekbe ütköznek az alkalmazás használata során.