Elérhető Településügyi Séma és Formátum

Elkészült az egységes adatszolgáltatási szerkezetet előíró „Településügyi séma és formátum, mely elsősorban az újonnan létrejövő Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer (4TR) digitális térképi adattartalmának biztosítása érdekében jön létre.

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projektje részeként a térségi tervezés támogatása érdekében széles körű online fejlesztést (4TR) indított, amiről részletesen a http://lechnerkozpont.hu/cikk/innovativ-fejlesztes-elott-a-tersegi-tervezes cikkben olvashat.

A 4TR többek között a településrendezési tervek térképi állományainak előállításához is segítséget nyújt a települési önkormányzatok és településrendezők részére a tervezéshez szükséges - szakági, hatályos települési és megyei tervi, valamint alaptérképi - adatok térinformatikai formátumban való biztosításával, valamint az elkészült tervek nyilvános online megjelenítésével.

A települések szerkezeti és szabályozási terveiben megjelenítendő téradat-rétegeket a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 6. melléklete rögzíti. Ahhoz, hogy ezek a téradatok az adatszolgáltatók, a tervezők számára egységesen kezelhetők, és a megjelenítő rendszerbe integrálhatók, megjeleníthetőek, feldolgozhatóak, monitorozhatóak legyenek szükséges a települések szerkezeti és szabályozási tervei vektoros állományainak névkonvencióit és attribútumtartalmát összehangolni.

A Lechner Tudásközpont kidolgozta az egységes adatszerkezetre – a fenti jogszabályban előírt téradat-rétegekhez tartozó névkonvencióra és attribútumtartalomra - vonatkozó javaslatát, a „Településügyi séma és formátumot”.

A javaslat kidolgozásakor az LTK a tervezési gyakorlatában már bevált téradat-struktúrát alkalmazta, továbbá igyekezett más tervezőktől korábban kapott információkat is beépíteni.

FájlFájltípusMéretFeltöltve
Településügyi séma és formátum – szabályozási tervpdf918.24 KB2017.12.05.
Településügyi séma és formátum – szerkezeti tervpdf1.37 MB2017.12.05.